Maanantaikerho

Maanantaikerho on tanssittu, puhuttu, liikkuen artikuloitu näyttämöteos naisista, taiteesta - taiteilijanaisista. Teoksen työryhmä pureutuu taiteilijuuden ja naiseuden yhdistelmään yhteiskunnallisena ja omakohtaisina teemoina. Se tarkastelee naistaiteilijan asemaa tai oletettua sellaista - sen historiaa, muutoksia ja nykytilaa sekä yleisesti että taidekentällä - sekä taiteen soveltavan käytön yleistymisen vaikutuksia naistaiteilijoihin ja taiteeseen. Keskeisiksi teemoiksi nousevat käsitteet: oikea taide, suuret teot, suuret aiheet sekä mitättömyys.

Maanantaikerho yhdistää häpeilemättä tutkimustuloksia, ironiaa, mielipidekirjoituksia ja kerhon jäsenten kokemuksiin perustuvia mututuntumia.

ensi-ilta 15.11.2014 Liikelaituri

Maanantaikerhon jäsenet:

Maija Hoisko, koreografi-ohjaaja / Marjo Hämäläinen, tanssi- ja yhteisötaiteilija Janna Haavisto, klovni / Vespa Laine, valosuunnittelija ja visualisoija / Diina Bukareva, tanssitaiteilija / Arla Salo, muusikko-näyttelijä

Maanantaikerho toteutui yhdessä työryhmän ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa. Teoksen toteuttamista tukee Koneen Säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus. 

Ajassa, jossa oman itsen pohdinta tuntuu olevan valtatrendi vapaalla tanssikentällä, näkökulman laajentaminen yleisemmin taiteilijuuteen osuu napakymppiin. Vahinko, ettei työryhmä ehtinyt työstää viime viikon poliitikkojen näkemyksiä osaksi Maanantaikerho -esitystä.

Hetki on kuitenkin otollinen keskustelulle. Koreografi-ohjaaja Maija Hoisko tuo Liikelaiturin intiimiin tilaan viisi eri-ikäistä naista peilaamaan käsityksiä naistaiteilijoista. Aloitus herättää mielenkiinnon ja esittää pitkän listan kysymyksiä. Onko tullut tulosta vai onko kyse vain puuhastelusta?

Runsaasti tekstiä ja eri tavoin toistoon perustuvia liikeosuuksia sisältävä teos pitää pitkään otteessaan. Kohtaukset kulkevat niin, että niiden käänteitä seuraa kiinnostuneena ja ilahtuneena. Viittaukset nostavat muistiin yhteiskunnassa pulpahdellutta taiteilijakeskustelua. Hienoa on koko ryhmän luonteva äänenkäyttö. 

Merja Koskiniemi 16.11.2014 Aamulehti